Seniorundersøgelse

​Vi tilbyder at lave et senior tjek når hunden/katten er blevet 7 år og opefter.

De fleste hunde og katte bliver heldigvis meget ældre, men der findes en lang række sygdomme hos såvel hund som kat, som der indledes i denne aldersklasse. Hvis disse sygdomme ikke opdages i tide, kan de være livsforkortende eller evt. nedsætte hundens/kattens livskvalitet væsentligt.

Ved denne undersøgelse vil vi udføre en sundhedsundersøgelse, men vi vil være mere fokuseret på sygdomme hos den ældre hund eller kat. Vi vil ofte foreslå, at der samtidigt foretages en urin eller blodundersøgelse.

Formålet med undersøgelsen er at finde tegn på en evt. sygdom så tidligt som muligt. Vi vil oftest kunne tilbyde en bedre behandling for hunden/katten, hvis diagnosen stilles tidligt.

Dette tjek er gratis for medlemmer af vores Sundhedsklub.

Læs mere om priser

​Hvornår er min hund/kat senior?​
Mange af vores hunde og katte lever længere i dag og gennemlever derfor en del år som seniorer. Store hunderacer regnes ofte som senior allerede fra 5-6 års alderen, mens de mindste racer og kattene først betegnes som senior ved 8-10 års alderen. Den øgede levealder skyldes, at vi generelt er blevet mere opmærksomme på vores dyrs behov i forhold til fodring, motion og mental aktivering, men også at behandlingsmulighederne ved sygdom er blevet bedre.

Hvad sker der når min hund/kat ældes?
Når hunde og katte ældes ændres de både fysisk og mentalt. Der sker en gradvis svækkelse af kroppens funktioner. Bl.a. kan hørelsen og synet nedsættes, aktivitetsniveauet og appetitten kan aftage og stofskiftet falde. Disse ændringer kan være helt normale for det aldrende dyr, men der kan også være tale om begyndende aldersbetingede sygdomme.

Hvilke aldersrelaterede sygdomme kan min seniorhund og kat udvikle?

Tandproblemer: Hunde og katte i alle aldre har risiko for at udvikle tandsten og tandkødsbetændelse. Jo ældre hunden bliver, desto større er risikoen for at disse tilstande ubehandlet kan resultere i mere alvorlige følgesygdomme som tab af tænder, tandrodsbetændelse, tandbylder og spredning af infektion til organer som hjerte og nyrer. Symptomer på tandlidelser kan bl.a. være dårlig ånde og besvær med at tygge. Tandlidelser kan forebygges via fodring med tanddiæt, daglig tandbørstning, jævnlige tandkontroller og tandrens.

Gigt: Med alderen slides leddene samtidig med, at kvaliteten af ledbrusk og ledvæske forringes. Dette øger risikoen for gigtforandringer i leddene. Hunden/katten udviser muskelstivhed, halthed og evt. lammelser samt manglende lyst til motion og til at springe op. Hunde og katte med gigt kan hjælpes på mange måder afhængig af graden af symptomerne. Hos nogle hunde og katte er det tilstrækkeligt at ændre kostens sammensætning og/eller tildele specifikke kosttilskud som f.eks. omega 3 og 6 fedtsyrer og glycosaminer. Andre hunde og katte har behov for gigtmedicin eller guldakupunktur. Vigtigt for livskvaliteten hos en hund eller kat med gigt er, at de opretholder en normalvægt og får regelmæssig motion.

Overvægt: Senior hunde og katte kan have tendens til overvægt. Overvægt øger risikoen for sukkersyge, kredsløbslidelser, gigt o.a. Seniorfoder forebygger overvægt via et reduceret kalorieindhold og et øget fiberindhold.

Hormonelle lidelser: Hos seniorhunden og katten øges risikoen for forstyrrelser i hormonbalancen. Skjoldbruskkirtlens evne til at danne hormoner kan øges eller mindskes, hvilket resulterer i hhv. for højt eller for lavt stofskifte. Hormonproduktionen i binyrerne kan også forstyrres og sygdomme som Cushings syndrom og Addisons syndrom kan udvikles. Nedsat funktion af bugspytkirtlen kan resultere i sukkersyge. Ubalance i produktion af kønshormoner kan hos tæver og hunkatte resultere i livmoderbetændelse og brystkræft og hos hanhunden i forstørret blærehalskirtel. Symptomer på hormonelle lidelser kan være mange bl.a. vægttab, øget drikkelyst, øget urineringsbehov, stort bugomfang, fedtet pels, træthed og rastløshed. Medicin, korrekt fodring og evt. operation kan ofte afhjælpe problemerne.

Nyre – og urinvejslidelser: Nyrernes evne til at rense blodet og koncentrere urinen nedsættes med hunden og kattens alder, hvilket kan give symptomer som øget drikkelyst, urenlighed og vægttab. Nyrernes funktion kan undersøges via en blodprøve. Et godt kvalitetsfoder gennem hunden og kattens liv er med til at forebygge nyrelidelser hos det aldrende dyr. Blæremuskulaturen svækkes hos ældre hunde, hvorfor hunden kan have svært ved at holde på urinen. Medicin kan i nogle tilfælde afhjælpe problemet.

Leverlidelser: Leverens evne til at danne antistoffer og rense blodet for affaldsstoffer kan nedsættes efterhånden som hunden eller katten ældes. Symptomerne herpå er mange bl.a. diarre, vægttab og gulsot. Leverens funktion kan undersøges via en blodprøve.

Kredsløbsfunktionen: Hjerte- og kredsløbsfunktionerne svækkes med alderen, hvilket medfører at hjertets evne til at pumpe blodet rundt og lungernes evne til at ilte blodet nedsættes. Samlet set nedsættes konditionen og hunden/katten udvikler ofte symptomer som træthed, pusten og hosten. Hjertelidelser hos ældre hunde og katte kan sjældent helbredes, men livskvaliteten kan forbedres markant med hjertemedicin og specielt foder.​

Nerve- og sanseorganer: Risikoen for sygdomme i hjerne- og nervevæv øges efterhånden som hunden og katten ældes. Syns-, høre-, lugte- og smagssansen svækkes. F.eks. udvikler mange ældre hunde grå stær, hvor øjets linse over tid bliver mere og mere uklar og synet nedsættes. Ældre hunde kan også udvikle noget der minder om senil demens (Canine Cognitive Dysfunktion). Hunden kan virke forvirret, blive urenlig, ændre sin interaktion med omgivelserne og ændre sit søvnmønster. Lidelsen kan delvis afhjælpes med korrekt foder. Kræft, blodpropper og blødninger i hjernen kan give symptomer som krampeanfald, lammelser og ændret adfærd.

Knuder i huden: Knuder i huden er ikke ualmindelige hos ældre dyr. Knuden undersøges ved, at man med en lille nål udtager nogle celler, som derefter farves og besigtiges under mikroskop. Derved kan man danne sig et overblik over knudens karakter. Eks. på knuder kan være fedtknuder, bylder og kræftknuder

Hvilket foder er bedst til min seniorhund og kat?
Det er vigtigt at fodre seniorhunden og katten med et seniorfoder, så der tages hensyn til de forandringer, der sker i kroppen, når dyrene ældes.

Et seniorfoder indeholder:

  • En begrænset fedtmængde, så overvægt forebygges.
  • Et øget fiberindhold, som gives mæthedsfornemmelse, regulerer fordøjelsen og modvirker forstoppelse.
  • Proteiner med en høj fordøjelighed, hvorved mængden af affaldsstoffer mindskes og nyrer og lever skånes.
  • Omega-3 og omega-6 fedtsyrer i et rigtigt forhold. Det styrker bl.a. immunforsvaret, hjertet, huden, pelsen og leddene.
  • Et begrænset saltindhold, så unødig belastning af hjerte og kredsløb undgås.
  • Et afbalanceret vitamin og mineralindhold. E-vitamin hæmmer ældningsprocesserne og styrker immunforsvaret. Ældre hunde får et større behov for zink og et mindre behov for kalk. For meget fosfor i foderet øger risikoen for nyresvigt. For meget fosfor og magnesium øger risikoen for urinvejssten.
  • Glucosamin og chondriotinsulfat, som har en gavnlig virkning for ledbrusken og som især er relevant for hunde og katte med gigt.
  • L-Carnitin, som letter omsætningen af fedt i organismen.​